19. huhtikuuta 2015

Suomen kansallisvalokuvaaja

Aamu Nyström: I. K. Inha

Konrad Into Nyström syntyi vuoden 1865 lopulla eli 150 vuotta sitten varakkaaseen virkamiessukuun Virroilla; talonpojan tai maatyöläisen taustalta hänen elämänuransa tuskin olisi ollut mahdollistakaan. Tuleva kirjoittamisen ja valokuvaamisen taituri sai ensioppinsa kotona ja kävi sitten koulua Tampereella ja Hämeenlinnassa.

Helsingin yliopistossa hän opiskeli vuodesta 1885 lähtien estetiikkaa, suomea ja historiaa sekä seuraavana vuonna kemiaa, geologiaa ja maantiedettä. Siihen yliopisto-opinnot jäivätkin, mutta 1889 hän läksi vuodeksi Saksaan ja Itävaltaan opiskelemaan silloin uutta taiteenalaa valokuvausta. Jo aikaisemmin hän oli muuttanut nimensä Into Konrad Inhaksi; ruotsinkielisessä kodissa kasvaneena hän ilmeisesti ei kiinnittänyt huomiota 'inha'-sanan merkitykseen suomen kielessä.

Inhan elämästä on tehty useita tutkielmia ja jostakin saa mielikuvan, että yksityiselämässään hän ei aina täysin onnistunut: hänen tavoittelemansa kaunotar Aino Krohn (Kallas) torjui toistuvat kosinnat ja talonhankintakin meni mönkään. Laatimassaan isosetänsä elämäkerrassa Aamu Nyström (1934–2014) pyrkii osoittamaan nämä ajatukset huonosti perustelluiksi. Heti Keski-Euroopan opintomatkan jälkeen Inha sai 1890 paikan Uuden Suomettaren toimittajana ja hänet lähetettiin muutamaan otteeseen keikoille Eurooppaan, mikä oli sen ajan Suomessa ennen kuulumatonta. Lähes 20 vuoden lehtimiesuran jälkeen Inha luopui 1906 burnoutin jälkeen säännöllisestä palkkatyöstä ja keskittyi valokuvaamiseen ja omatahtiseen kirjoittamiseen.

Parhaiten Inhan elämäntyö tunnetaan maisemakuvista ja kansatieteellisistä valokuvista, joita hän otti parinkymmenen vuoden aikana kuvausmatkoillaan vuodesta 1892 lähtien. Hän kuvasi ensin Suomen maisemia Valokuvausliike K. E. Ståhlbergin toimeksiannosta ja 1894 matkakohteena oli Vienan Karjala. Osa kuvista julkaistiin kirjoissa "Finland i bilder. Suomi kuvissa. La Finlande pittoresque" (1896), "Suomen maisemia" (1909) ja "Kalevalan laulumailta" (1911). "Finland i bilder"-kirjan digitoitu versio on katsottavissa kansalliskirjaston sivuilla.

I. K. Inha ei ollut ensimmäinen Suomen maisemia valokuvannut henkilö, mutta kuvien suuri määrä ja korkea taiteellinen ja tekninen taso ovat vakuuttavia. Kuvat eivät ole mitään satunnaisia otoksia, vaan niiden sommittelu on tarkkaan harkittu ja kuvien henkilöt esiintyät luontevasti huolimatta kameroiden pitkistä valotusajoista.

Sata vuotta sitten valokuvaamisesta saattoi saada elantonsa yleensä vain ottamalla ihmisistä muotokuvia studiossa tai maaseudulla kiertelemällä, ja sellainen ei Inhaa ilmeisestikään kiinnostanut. Elantonsa hän sai toisesta taidostaan, kirjoittamisesta. Hänen kirjoittamiaan, suomentamiaan ja toimittamiaan kirjoja ilmestyi 1884–1948 kahdeksisenkymmentä (viimeiset 3 postuumisti; Inha kuoli leukemiaan 1930).

Aamu Nyströmin kirjoittama kirja on taitettu kauniisti, mutta valitettavasti kustantaja ei ole saanut hiottua käsikirjoitusta sellaiseksi, jota täysin voisi pitää julkaisukelpoisena elämäkertana. Kirjassa on toki monia kauniisti kirjoitettuja jaksoja ja paljon tietoa I. K. Inhan elämästä, mutta toisaalta aivan liian paljon aiheeseen liittymätöntä sukukirja-aineistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti