29. marraskuuta 2015

Kun varasto rapistuu

Reilun kahden vuoden ajan olen tallentanut Suomen DX-historiaa skannaamalla vanhoja DX-lehtiä ja muuntamalla ne hakukelpoisiksi pdf:iksi. Työ on vienyt paljon aikaa – keskimäärin n. 5 tuntia per numero ja numeroita on satoja – mutta toisaalta vanhojen asioiden mieleen palauttaminen on korvannut vaivat. Luovuttuani 1980-luvulla Suomen DX-Liiton  puheenjohtajuudesta en yleensä paljoakaan lukenut jäsenlehtiä,  joten monet nyt skannaamani ja käsittelemäni sivut sisältävät minulle uutta ja mielenkiintoista asiaa.

Pdf:n luonnissa syntyvät tiedostot ovat suuria, joten olen tallentanut ne 4–5 vuoden ikäiselle 500 gigan varastokovalevylle. Viime viikkoina ohjelman yhteydessä on näkyviin vilahtanut satunnaisia ilmoituksia ongelmista, jotka mielestäni liittyvät juuri tuohon varastokovalevyyn. 

Jokin aika sitten skannaus- ja pdf-ohjelma jumittui luodessaan pdf:ää valmiiksi tarkistetusta tekstistä. Kun käynnistin ohjelman uudelleen, ei se enää löytänyt lehden ko. numeroa. Tiedostot olivat kyllä olemassa kovalevyllä, mutta jotkin avaintiedostot olivat vahingoittuneet. Ainoa keino päästä eteenpäin oli tehdä koko muutaman tunnin homma uudelleen. Vähän harmitti, mutta onneksi ei paljon.

Tässä vaiheessa olin lähes kypsä vaihtamaan tietokonetta, varsinkin kun Windows halusi tarkistaa (chkdsk) varastokovalevyyn aina käynnistyessään. Tätähän kai pidetään sen merkkinä, että levy alkaa olla tiensä päässä. Ajatusta vahvisti kauppojen tarjonnan katselu: sopivat tietokoneet eivät ole edes kovin kalliita, jos ei tarvitse huipputehoja peleihin. 

Pari asiaa kuitenkin mietitytti. Uuden koneen ohjelmien ym. siirto vanhasta on aika työlästä ja toiseksi, vikaa on yhdessä kovalevyssä, ei koko koneessa. Vaikka laman aikaan pitäisi kansalaisten pyrkiä kasvattamaan kansantalouden kysyntää ostamalla, päätin vielä lykätä omaa elvytyspanostani epämääräiseen tulevaisuuteen.

Kenkkuilevan kovalevyn sain helposti pois kuvioista irrottamalla sen virta- ja datakaapelit tietokoneen sisällä. Tämän jälkeen en ole havainnut ohjelmissa mitään ongelmia ja tulen hyvin toimeen ohjelmat sisältävän SSD-levyn varassa. Kovin paljon ei 128 Gigan levyllä varastotilaa ole, joten siirrän suuret työtiedostot sopivin väliajoin ulkoiseen kovalevyn. Näillä mennään toistaiseksi.

2 kommenttia:

  1. Harmi, että kovalevyn takia olet joutunut uusimaan muutamien DX-lehtien muuttamisen PDF-muotoon. Sinulla on varmasti riittänyt kyllä työtä vanhojen lehtien muuttamisessa PDF-muotoon. Pilvipalveluiden tallennustiloja oletko harkinnut? Kaverini työskentelee yrityksessä, missä tapahtuu paljon tiedostojen muokkausta PDF-ohjelmalla ja he ovat myös muutama vuosi sitten tehneet suuren työn siirtäessään kovalevyiltä tiedostot pilvipalveluun. Hänen kertoman perusteella pilvipalveluiden tallennustilat ovat toimineet moitteettomasti ja tiedostot ovat lähes poikkeuksetta olleet käytettävissä ilman virheitä PDF-ohjelmalla.

    VastaaPoista
  2. Hei, kiitos kommentista!
    Tuo kuvaamani ongelma on jo aikaa sitten hoitunut kuntoon. Kaikki vanhat lehdet on käännetty pdf:ksi ja uudet ovat valmiiksi pdf:nä kirjapainoon lähetettäessä.

    VastaaPoista