30. lokakuuta 2015

Kirjoja hyllystäni


Eri syistä meille on kertynyt melkoisesti kirjoja, oikeastaan liikaakin. Kolmen huoneen kaikki mahdolliset seinät ovat täynnä hyllyjä jotka ovat täynnä kirjoja. Hyllymetrejä on kymmeniä ja kirjoja niin paljon, että laskeminenkin pelottaa.

Kirjoista kirjoittaminen on hauskaa ja hyödyllistä, joskus myös hankalaa. Hauskaa on perehtyä kirjailijoiden tapaan esittää asiansa, joskus jopa kirjan sisältö sinänsä on hauska. Hyödyllistä on yrittää estää oman kirjoittamistaitonsa lopullista rapautumista.

Kirjasta kirjoittaminen myös opettaa ymmärtämään kirjan sisältöä entistä paremmin. Jotta kirjasta voisi kirjoittaa, täytyy yrittää ymmärtää sen rakennetta ja esittämistapaa. Hankaluus on siinä, että tätä ymmärrystä on joskus kovin hankala muuntaa sellaiseen muotoon, että muutkin sen tajuaisivat.

Olen toiminut vuosikymmeniä kirjojen parissa kustannustoimittajana. Siitä huolimatta tai sen takia on joskus vaikea tajuta niitä hienoja ajatuksia, joita oikeat kriitikot esittävät lukemistaan kirjoista. Luultavasti olenkin sekä tyhmä että tosikko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti