7. tammikuuta 2025

Uusi kamera v 2.0

Keväällä 2012 teki niin paljon mieli uutta kameraa, että retkahdin ostamaan Panasonic Lumix DMC-FZ5:n tilalle saman valmistajan DMC-FZ150-superzoomin Se on palvellut hyvin nämä vuodet ja objektiivin pitkä polttoväli on tuonut ulottuville monia hienoja luonnon yksityiskohtia. 

DMC-FZ150 on kätevän pienikokoinen, mikä toisaalta tarkoittaa sitä, että myös kuvan muodostava sensori on fyysisiltä mitoiltaan pieni Tämä taas on osasyynä siihen, että kameralla otetut kuvat eivät ole aivan huippusävykkäitä, vaikka ei niitä mitenkään huonoiksi voi sanoa.

Niinpä olen muutamat viime vuodet unelmoinut taas uudesta kamerasta. Mietintämyssyssä on mellastellut monenlaisia vaihtoehtoja, joilla olisi hintaa suunnilleen neljä–viisi kertaa sen mitä aikoinaan pulitin FZ150:stä.

Pari kuukautta sitten mukaan tulivat myös ajatukset siitä, millä tavoin minä nykyään käytän kameraa. Juuri koskaan en enää roikota mukanani FZ150:tä, mutta puhelin on aina mukana kävelylenkeillä ja silläkin voi ottaa ihan mukiinmeneviä kuvia. No joo, objektiivin ylitsevuotava laajakulmaisuus kyllä pännii. Puhelimen kameran suunnittelukriteereissä etusijalla tuntuvat olevan ne, jotka ottavat kuvia omasta naamastaan ja kääntävät samalla takapuolensa jotakin kulttuuri- tai luontokohdetta päin.

Marraskuussa Samsungilla oli tarjouskampanjassa Galaxy S24 Ultra, jonka ominaisuuksiin kuuluu mm. 5-kertainen optinen zoom. Puhelimen muutaman millin paksuiseen runkoon mahdutettuna sitä voi kyllä Samsungin sanoin pitää Supertelenä. Innostusta vähän sumentaa tieto, että objektiivin "normaali" polttoväli on 23 mm, mikä tarkoittaa, että pisimmillään tele on vaatimaton 115 mm. S24:n hinta on vähemmän vaatimaton, lähes iPhone-tasoa, mutta täytyihän Supertele toki päästä kokemaan.

Normaaleja maisema­kuvia otettaessa S24 toimii oikein mukavasti. Haluttaessa näyttöön saa opastus­kuvion joka helpottaa sommit­telua.

Myös lähikuvien ottaminen onnistuu tällä puhelimel­la, mutta varsinaiset makrokuvat kannattaa jättää toisen­laisille kameroille.

Kuu rutkasti rajatussa kuvassa

Sen sijaan esimerkiksi tähtitaivaan kuvaa­minen ei ole S24:n vahvuuksia. Laitetta voi kyllä zoomata jopa yli 2000 mm:n, mutta kuvat ovat silloin vain rajauksia 115 mm:n kuvasta. Vaikka niitä on ohjelmallisesti käsitelty, "pitkän putken" kuvien rakeisuus on hyvin selvää.

Nykyisten laadukkaiden puhelimien kamerat vetävät monilta ominaisuuksiltaan hyvin vertoja harrastelijatason digikameroille. Puhelimen kameran suurin heikkous on, että sitä on niin hankala käsitellä. Sen lisäksi, että lituskasta rungosta on vaikea pitää kiinni, kaikki säädöt täytyy tökkiä sormella näyttöruutuun. Niinpä ei ole ihme, että vielä muutama vuosi sitten jotkut eivät halunneet edes mainittavan kameraa ja puhelinta samassa lauseessa.

1 kommentti:

  1. Kyllä kamera ja puhelin painivat aivan eri sarjassa mitä tulee valokuvista puhuttaessa.

    VastaaPoista