25. helmikuuta 2023

Elämän pieniä asioita

Alexander McCall Smith: Mma Ramotswe tutkii -sarja  |  

Precious Ramotswe on perustanut Botswanan pääkaupunkiin Gaboroneen "Naisten etsivätoimisto nro 1:n" isänsä perinnöllä. Isä,  Obed Ramotswe oli kaivosmiehen palkastaan säästämillään rahoilla ostanut paljon karjaa, jonka hän saattoi jättää tyttärelleen. Karja on perinteisesti ollut vaurauden mitta Botswanassa.

Ihmiset eivät yleensä tiedä hänen etunimeään, joten häntä puhutellaan Mma Ramotsweksi. "Mma" on sana, jota käytetään, kun puhutellaan botswanalaisia naishenkilöitä, vähän kuin "rouva" täkäläisellä kielellä. Vastaava sana miehille on "rra". Molemmat lausutaan suunnilleen sillä tavoin kuin suomalainen ne lausuisi.

Kuten tunnettua, yksityisetsivät tutkivat ihmisten elämää, asioita jotka tutkimuksen tilaajat usein jo tuntevat mutta haluavat varmistuksen epäilyksilleen. Mma Ramotswe tietää aina kaiken eikä koskaan erehdy. Joskus hän kohtaa epäluuloja ja vähättelyä sukupuolensa takia. Hän selvittää aina selvitettäväkseen ottamansa jutut. Mma Ramotswe on siis selvästi muiden supersankareiden veroinen supersankari. 

Lukijalle hyvän mielen tuo leppoisan humoristinen kerronta, jossa mausteena on hieman romantiikkaa ja joskus aivan pikkirikkinen ripaus jännitystä. Melkein kaikki esitetään myönteisessä valossa ja asioilla on onnellinen loppu, ainakin päähenkilöiden kannalta. Tämän perusteella joku voisi hyvinkin sijoittaa sarjan chick lit -kategoriaan. 

McCall Smith aloitti kirjailijanuransa lastenkirjoilla. Myös jotkut Mma Ramotswe -kirjat voisi pienin muutoksin sovittaa lasten ahmittaviksi istuttamalla hahmoiksi vaikkapa söpöjä pikkueläimiä.

Mma Ramotswen tietämien miesten joukossa on yksi pyhimys ja sankari: hänen isänsä. Muut miehet nyt ovat mitä ovat. Toki miesten joukossa on monia aivan kunnollisia, kuten autokorjaamon omistaja J.L.B. Matekoni, jonka kanssa Mma Ramotswe menee naimisiin.

Myös Botswanasta Mma Ramotswella on varmat mielipiteet: se on Afrikan paras maa, ainakin silloin kun siellä noudatetaan vanhoja kunnollisia botswanalaisia tapoja. Kaikkialla silmiin osuva köyhyys ja varallisuuden hyvin epätasainen jakautuminen eivät haittaa, ovathan Botswanan timanttikaivokset kuitenkin tehneet siitä afrikkalaiseksi rikkaan maan.

Näitä Mma Ramotswen ja hänen apulaisensa Mma Makutsin elämänasenteita toistetaan kaikissa sarjan kirjoissa. Varsinkin ensimmäisissä osissa Mma Ramotswen "tutkimukset" taitavat jäädä vähemmälle osalle kuin päähenkilöiden ajatusmaailman kuvaaminen.

Mma Ramotswe -kirjojen eksoottisuus, oudot ihmisten- ja paikannimet sekä omistamme poikkeavat tavat ja elämänolot ovat hankkineet niille miljoonien levikin eri kielillä. Romaanien aiheisiin ja miljöisiin lienee vaikuttanut mm. se, että kirjailija eli 17-vuotiaaksi asti Botswanan naapurivaltiossa Etelä-Rhodesiassa (nykyisessä Zimbabwessa). Elämäntyönsä McCall Smith on tehnyt (kymmenien romaanien kirjoittamisen ohella) lakitieteen professorina Skotlannissa ja Afrikassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti