22. tammikuuta 2023

Kukkuu

Robert Galbraith: Käen kutsu   |   

Lula Landry -niminen huippumalli on tippunut parvekkeelta ja kuollut. Hänen velipuolensa John Bristow ei usko poliisin johtopäätökseen, että tapahtuma olisi ollut itsemurha tai onnettomuus. Hän palkkaa yksityisetsivä Cormoran Striken selvittämään, kuka murhasi Lulan. 

Tapauksen tutkiminen etenee paljolti, paitsi erilaisiin tietolähteisiin tutustumalla, lukemattomien Lulan sukulaisten tai muiden tuttujen kanssa käytyjen keskustelujen kautta. Keskusteluissa mainitut asiat, asenteet ja ajatukset paljastavat tai peittävät tapahtuneesta pikkuruisia siivuja. Suoraa toimintaa ei juurikaan ole, erilaisia selvittelyn mutkia sitä enemmän. Ratkaisua pohtiva lukija saattaa hieman aavistaa juonen suuntautumista, kun hänelle kirjan puolivälissä selviää, kuka tai mikä on kirjan nimessä oleva "käki".

"Hän [ –– ] mietti, oliko hänet vallannut outo epäily mitään muuta kuin samean lammikon pohjalla liikehtivä varjo, valon synnyttämä näköharha, tuulessa karehtivan pinnan luoma illuusio." Kirjoittaja kyllä tietää, miten luettavaa tekstiä tehdään. Kuvailevat osuudet keventävät sinne tänne kurkottavia keskustelujaksoja, mutta siitä huolimatta lähes 500-sivuinen kirja ei ole kovin kevyttä luettavaa. Galbraith esittelee kirjansa joidenkin naispuolisten henkilöiden ulkonäköä ja käyttäytymistä niin suorasukaisesti, että mieskirjailija sellaista tuskin olisi misogyyni-leiman pelossa rohjennut kirjaan jättää.

Tulee mieleen, voisiko olla maskuliinisempaa nimeä kuin ärrää pärisyttävä Cormoran Strike? Tai Robert Galbraith, ei sen puoleen; kirjailijatar tunnetaan varmaan paremmin J. K. Rowling -nimellään. Toinen päähenkilö, Striken sihteeriksi pestautunut reipas, aloitteellinen ja tutkimukseen paneutuva Robin Ellacott tarjoaa hieman samaistumispintaa naislukijoille.

Päähenkilöiden tunteista, luonteista ja ajatuksista tulee tarinan eri vaiheissa esille ehkä enemmän kuin dekkareissa yleensä. Ilkka Rekiaron suomennos on hyvää työtä.

Vaikka Käen kutsu ei jäänyt ensimmäiseksi ja viimeiseksi Cormoran Strike -romaaniksi, ostajien mielenkiinto uuteen sankariin ei ehkä ole pystynyt toistamaan Harry Potter -kirjojen suosiota. Niinpä tämäkin kirja on muutama vuosi sitten etsiytynyt hyllyyni (nyt jo lopettaneesta) Kirjapörssistä, joka möi kustantajien ylijäämäeriä. Cormoran ja Robin ovat kuitenkin niin kiinnostava dekkaripari, että heidän tutkimuksistaan on tehty tv-sarja C.B. Strike, joka tätä nykyä on katsottavissa HBO:lla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti