15. kesäkuuta 2022

Rova­niemeläinen murhamysteeri

Jari Tervo: Pyhiesi yhteyteen   |   

"Minut tapettiin vappuviikolla."

Tämä omituisuutensa takia mieleen jäävä virke aloittaa tarinoiden mosaiikin, missä lähemmäs 40 ihmistä kertoo omin sanoin itsestään ja siinä ohessa Marsipaani Räikkösen, rovaniemeläisen pikkukonnan, elämästä ja väkivaltaisesta kuolemasta. Yhtenäisen juonen tilalla on kymmeniä pitkiä tai lyhyitä tarinoita, jotka joko liittyvät tai eivät liity Marsipaaniin.

Monet miehet vihaavat ja pelkäävät Marsipaania, monet naiset rakastavat häntä. Joku tietää, että Marsipaani ei ole hänen virallinen nimensä; nimi kuitenkin jää arvoitukseksi. Jotkut kertojat vaikuttavat aika normaaleilta, joidenkin jutut ovat järkyttäviä tai uskomattoman pitkäpiimäisiä. Tarinat kuvastavat myös kertojiensa koomisia, ronskeja tai todella ällöttäviä luonteenpiirteitä. Joidenkin hahmojen, esimerkiksi ylihoitaja Kaakkurin tai komisario Rautapään, epämiellyttävyyden alleviivaus menee överiksi, eikä syyttä.

Kylmäävän silmäyksen pohjoisen lahkolaisuuden ajatusmaailmaan suovat Marsipaanin äidinäidin harhaiset pohdinnat rakkaan tyttärenpojan kuolemanjälkeisestä olotilasta. Hänen pitkästä kertomuksestaan voi myös aavistaa taustoja sille, miksi vävy, Marsipaanin isä, on aikoinaan ajautunut nuokkumaan kaupungin keskustan juopporemmiin.

Syylliseksi Marsipaanin tappoon epäillään vahvimmin venäläistä Arkadi Arhipovia, jolle Marsipaani on velkaa. Viranomaisille Marsipaanin surma jää kuitenkin avoimeksi, lukijalle tappaja paljastuu loppusivuilla. 

Kirjassa on paljon näppärää sanoilla leikittelyä. Pääosassa on hauskalta tuntuva teksti, ei niinkään tapahtumien loogisuus tai uskottavuus. Toisaalta oleellista ei olekaan tapahtumien kuvaaminen, vaan se, kuinka runoilija-lehtimies-kirjailija osoittaa taitonsa kymmenien erilaisten ihmishahmojen ja -kohtaloiden kuvaajana.

Kirjan nimi saa selityksensä muutaman seurakunnassa toimivan päähenkilön sekä Arhipovin ajatusmaailmasta.

Teoksen joidenkin hahmojen pohjalta 1990-luvulla tehty TV-elokuva Rikos ja rakkaus hylkää pääosan kirjan sisällöstä ja keskittyy epäoleelliseen kohellukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti