9. syyskuuta 2018

Koska. Tosin

Koska meriin on muutamin paikoin kertynyt melkoisesti muoviroinaa jätehuollon puutteiden vuoksi, muovisten kauppakassien käyttöä on joissakin maissa ryhdytty rajoittamaan kassien maksullisuudella ja suoranaisilla kielloilla. Vaihtoehdoksi on jo pitkään tarjottu ympäristöystävällistä puuvillakassia. Varsinkin siellä, missä muoviroskat eivät päädy meriin. 

Tosin puuvillan kasvatuksen ekologinen jalanjälki on niin valtava, että puuvillakassia ei millään voi hyödyntää niin monta kertaa, että jalanjälki per käyttökerta jäisi pienemmäksi kuin muutaman kerran uudelleenkäytettävän muovikassin.

***

Koska Nestlé takavuosina markkinoi kehitysmaihin joidenkin mielestä tarpeetonta ja hintavaa äidinmaito­vastiketta, Nestlén kaikki tuotteet ovat Perkeleestä. Erityisen paljon Perkeleestä on firman tunnetuin tuoteryhmä pikakahvi, joka vierottaa ihmiskunnan sumpinvalmistuksen autuudesta. Pienen siivun armoa voivat kahvifirmat saada kapselikoneidensa ansiosta; kapseleissahan on sentään oikeaa kahvia.

Tosin käytetyt kapselit ovat yhä suurempi ongelma kierrätyksen kannalta. Kapselin eri osat ovat eri tavoin kierrätettäviä materiaaleja, eikä niitä ole helppo saada eroon toisistaan. Sen sijaan pikakahvin valmistusprosessi on tehokas ja syntyvät jätteet on helppo kierrättää teollisesti. Kahvikupillisen valmistuksesta ei jää jätettä ja myyntipakkauksen asiallinen kierrättäminen on helppoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti