Jääkaappi on ongelma, jos huvilan sähkö tulee aurinkopaneelista. Jos sähköä ei ole ollenkaan, voi käyttää nestekaasujääkaappia, mutta kaasupulloja täytyy varautua vaihtamaan aika usein. Oma kaappimme toimi alkuaan sekä nestekaasulla että 12 V:n ja 230 V:n sähköllä. Kaappi on luotettavana pidettyä merkkiä, mutta parin kolmen vuoden käytön jälkeen nestekaasusysteemiä ei saanut enää syttymään. Jääkaapin viereen olin aikoinani asentanut 12 V:n pistorasian, mutta koska akulta siihen tuleva sähköjohto kiertää ensin muiden huoneiden kautta, se on tarpeettoman pitkä ja lisäksi ohut, 2,5 mm2. Jääkaappi kuluttaa paljon sähköä ja sen kytkeminen päälle pudotti jännitteen niin alas, ettei jääkaappi toimi 12 V:lla.
Seuraavassa vaiheessa meillä oli jääkaapin sähkönlähteenä 600 W:n invertteri, joka muuntaa aurinkopaneelien 12 V:n jännitteen 230 V:n vaihtovirraksi. Kun jännite on 230 V, ei muutaman metrin johto invertteriltä jääkaapille juurikaan pudottanut jännitettä. Yöksi sekin oli kytkettävä pois päältä, ettei aurinkosähköjärjestelmän säädin olisi sulkenut kaikkia sähköjä pois akun liian pienen jännitteen takia. Tämä systeemi toimi kohtuullisen hyvin monta kesää, mutta tämän vuoden heinäkuun lopussa halpis-invertteri hajosi.
Selvittelin ensin jääkaapin vaihtamista pieneen 230 V:lla toimivaan kompressorijääkaappiin. Kompressorijääkaappien hyötysuhde on paljon parempi kuin kylmälaukkujen tai absorptiokoneistoisten kaappien eli samalla sähkömäärällä saa enemmän kylmää. Paneeleista olisi saanut aivan riittävästi sähköä, jonka voi invertterin avulla muuntaa kaapin vaatimaksi 230 V:n vaihtovirraksi. Muiden käyttäjien kokemusten perusteella näytti kuitenkin siltä, että kompressorin käynnistyminen vaatisi vähintään 1500 W:n tehoisen invertterin, mikä on melkoisen suuri ja hintava mötikkä. Toinen vaihtoehto olisi suoraan 12 V:lla toimiva kompressorijääkaappi, mutta silläkin on hintaa puolisen tuhatta. Ei hyvä.
Jonkin aikaa meillä oli käytössä 12 V:lla toimiva kylmälaukku, mutta pieni mikä pieni. Niinpä vedin uuden kaapelin suoraan säätimeltä jääkaapin viereiseen pistorasiaan. Kaapeli on nyt aikaisempaa huomattavasti lyhyempi ja paksumpi (4 mm2). Vaikka jääkaapin päälle kytkeminen pudottaa jännitettä hieman, se kuitenkin riittää ja kaappi kylmenee – jos aurinkoa riittää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti