14. lokakuuta 2017

Lämpöä viileyteen

Kesäpaikassa on mukava oleskella muulloinkin kuin kesällä, kunhan noin vuorokauden ahkeran lämmittämisen jälkeen lämpötila on kohonnut inhimilliseksi. Nestekaasukamiina uunin apuna on ollut kätevä alkulämmityksessä, mutta se tuo sisäilmaan rutkasti kosteutta. Ennenkuin uuni alkaa kunnolla lämmittämään, ikkunat ovat pitkään huurussa eivätkä kylmillä ilmoilla kirkastu lainkaan. – Tietysti sähköllä aikaansaatu peruslämpö poistaisi tämän ongelman, mutta paikallinen sähkölaitos on hinnoitellut itsensä markkinoilta pyöreästi kymppitonnin perustamiskuluilla ja vuosittaisilla vähintään satojen eurojen käyttökustannuksilla.

Olen viime vuosina miettinyt uusia ratkaisuja alkulämmityksen ongelmaan. Myynnissä on paljon valopetrolilämmittimiä, joita asiaa tuntemattomat kauppiaat ovat joskus tarjonneet ostettaviksi "parafiinikamiinoina" – toisin kuin monessa muussa kielessä, parafiini tarkoittaa suomessa aivan muuta kuin nestemäistä polttoainetta. Niiden palokaasut eivät kostuta huoneilmaa niin paljon kuin nestekaasulämmittimet, mutta ne saattavat käryttää varsinkin sytytettäessä ja sammutettaessa.

Sen sijaan polttoöljylämmittimen palokaasut eivät jää huoneilmaan, koska sähköpuhallin työntää ne ulos. Moniin polttoöljylämmittimiin on mahdollista yhdistää kauko-ohjaus, jonka avulla lämmittimen voi käynnistää etukäteen puhelimella ja nauttia paikalle saavuttua valmiiksi lämpimistä huoneista. 

Maaliskuussa 2017 osui silmiin kouvolalaisen SolarShopin tarjous polttoöljyllä ja aurinkosähköllä toimivista kotimaisista Safire-lämmittimistä. Safire oli jo jonkin aikaa ollut harkintalistalla toisen kotimaisen merkin ohella. Molemmat ilmeisesti toimivat ihan hyvin netistä löytyvistä käyttäjien kokemuksista päätellen; näin tietysti pitääkin, koska polttoöljylämmittimet ovat varsin hinnakkaita nestekaasu- ja valopetrolikamiinoihin verrattuna. Hintaan vaikuttanee, että lämmittimiin sisältyy paljon suunnittelua, automatiikkaa ja mekaniikkaa, eivätkä myyntimäärät ole kovin suuria. Koska Safire kauko-ohjauslaitteineen oli kilpailijaa suunnilleen tonnin halvempi, valinta päätyi siihen. 

Normaalin porakoneen kierrosnopeus on liian suuri
 tällaiselle reikäsahalle, joten varovaisuus on tarpeen.
Lumien sulettua pääsin aloittamaan uuden lämmittimen asennuksen. Ensiksi piti tehdä huvilan seinään 90-millinen reikä lämmittimen palokaasu- ja polttoilmaputkia varten. Safire tarvitsee vain yhden ison reiän, koska palokaasuputki menee seinän lävitse polttoilmaputken keskellä. Rautakaupasta löytyi työhön sopiva kuppimainen reikäsaha, jota porakone pyöritti aggregaattisähköllä. Kun terä oli uponnut pohjaan, poistin puuaineksen reiän keskeltä pienemmällä poranterällä ja taltalla, jonka jälkeen hommaa pääsi jatkamaan reikäsahalla.

Koska en pidä polttoöljyllä läträämisestä sisällä tuvan nurkassa, sijoitin 30-litraisen polttoainesäiliön ja pumpun ulos askartelemaani laatikkoon. Sen sisällä oleva muovilaatikko estää säiliötä täytettäessä mahdollisesti roiskuvan polttoaineen joutumisen maahan. Ohut polttoaineputki ja pumpun sähkökaapeli tulevat laatikkoon seinään poratusta pienestä reiästä panssariletkun sisällä.

Safire 3200B on melkoisesti samannäköinen kuin
varaava Balladi-uunimme, mutta on
pienempi ja helppokäyttöisempi.
Lämmittimen saaminen käyttöön oli aika pieni urakka; ohjeet tosin olisivat vaatineet hieman kieliasun hiomista, mutta kyllä niistä saa selvän. Työläimmät hommat taisivat olla putkien katkaisu sopivan pituisiksi, paksun sähkökaapelin veto akulta lämmittimelle sekä säiliön suojalaatikon tekeminen ja upottaminen kivijalan viereen.

Lämmitin toimii tehokkaasti ja nostaa lämpötilaa suunnilleen puolesta yhteen astetta tunnissa. Sähkönkulutus on varsin mitätöntä, enkä usko sen olevan ongelma aurinkopaneeleille edes keskitalven hämäryydessä. Palokaasut ovat hajuttomia ja värittömiä, mutta jos lämmittimen sammuttaa, se puhaltaa polttimessa olevan pienen polttoöljymäärän sumuna ulos, minkä tietysti haistaa. Etukäteen epäilin palokaasujen saattavan värjätä seinää putken ympärillä, mutta näin ei näytä tapahtuvan.

Lämmittimen polttoaineenkulutuksen vähäisyys saattaa olla ongelma, sillä muutaman kymmenen litran määriä ei voi ostaa kaikkialta. Safireen soveltuu kevyen polttoöljyn (ja valopetrolin) lisäksi useimmilta huoltoasemilta saatava dieselöljy. Joidenkin asemien mittarikentältä saa polttoöljyä, jonka pakkaskestävyys on speksien mukaan –29, tai dieseliä, jonka varastointikestävyys on –32 °C eli ilmeisesti riittävä.

Safiren ohjaukseen on Play Kaupassa saatavana sovellus Androidille, joka muuttaa graafisen käyttöliittymän komennot lämmittimen ymmärtämiksi tekstiviesteiksi. Ensi alkuun ohjausviestin saattoi joutua lähettämään useita kertoja, ennenkuin lämmittimen GSM-ohjauslaite tuntien kuluttua reagoi. Virransäästötilan ottaminen pois päältä paransi reagointia ja nyt käynnistäminen tekstiviestillä (tai Android-sovelluksella) onnistuu luotettavasti. Ohjauslaitteen modeemi kuluttaa hieman sähköä (n. 0,5 A / 6 W), joten jos aurinkopaneeli on pieni, virransäästötila voi olla hyvä ratkaisu. Käynnistämisen lisäksi termostaatin asetusta ja polttimen käynnissäoloaikaa voi muuttaa ja polttimen voi sammuttaa sovelluksella tai tekstarilla. Jos on utelias, laite ilmoittaa pyynnöstä lämmittimen toimintatilan, sisälämpötilan ja akun jännitteen. 

2 kommenttia:

  1. Pari vuotta lämmittimen käyttöönoton jälkeen näyttää siltä, että voi välttyä muutamilta murheilta noudattamalla käyttöohjeen neuvoja. Polttoaineen jääneston käyttö vähentää käyntihäiriöt lähes olemattomiksi. Sähkön syöttö lataussäätimen sijaan suoraan akusta (sulakkeen kautta) varmistaa lämmittimen toiminnan joissakin tilanteissa.

    VastaaPoista
  2. Aika kätevältä kuulostaa tuollainen kauko-ohjaus, että voi laittaa tuvan lämpiämään jo valmiiksi ennen. Se on talvella niin epämiellyttävää mennä mökille ja odotella siellä kylmässä, että talo lämpiäisi. Pitääpä itsekin tiedustella tuota öljypoltin sekä aurinkopaneelisekoitusta, kun tässä ensi kerralla tulevat huoltamaan polttimen. Kiitos hyvästä kirjoituksesta ja vinkeistä!

    VastaaPoista