25. tammikuuta 2018

WordStress

Googlen webmaster-sivusto on iät ajat nalkuttanut, että www.penan.net ei sovellu mobiililaitteilla katsottavaksi. Sivut ovat kuulemma liian leveitä, teksti liian pientä, linkit liian lähellä toisiaan ja ties mitä syntejä vielä.

Googlella on tarjota neuvoja, miten sivujen koodin saisi muokattua mobiiliystävälliseksi. Neuvot ovat epäilemättä erinomaisia, sillä ne jäävät selvästi käsityskykyni ulkopuolelle. Ehkä niitä voisi ymmärtää, jos hallitsisi html:n, css:n, php:n ym. niin hyvin, ettei neuvoja oikeasti tarvitsisikaan.

Ohjesivuilla mainitaan myös nykyaikaiset julkaisujärjestelmät (WordPress, Joomla ym.). Ne hoitaisivat nämä erikokoisten ruutujen käytettävyysongelmat kerralla kuntoon. Vajaa kymmenen vuotta sitten olin kokeillutkin WP:tä (tarkoitan nyt WordPressiä, en erinomaista takavuosina  suosittua WordPerfect-ohjelmaa). Se tuntui silloin olevan muuten ihan o.k. ohjelmisto, mutta olisin halunnut saada enemmän mahdollisuuksia sivujen ulkoasun viilaamiseen. Saattaa olla, että olen viilaillut silloisia sivuja turhankin paljon, koska niiden ulkoasu on kovin kirjava.

WordPressin lataus FTP-ohjelmalla ja asennus oman palveluntarjoajan serverille käy helposti hyvien ohjeiden ansiosta. Asensin WordPressin ensin omaan alihakemistoonsa, ettei se vain sotkisi vanhaa sivustoani. Itse asiassa mistään sotkemisesta ei kyllä olisi ollut pelkoa. Asennuksen jälkeen ei FTP-ohjelmaa enää tarvita, uudet aineistot hoituvat serverille WP:n kautta.

Vanhojen sivujen siirto WordPress-ympäristöön oli helppoa, joskin sivujen määrän vuoksi se vei aikansa. Kopioin vuorollaan jokaisen vanhan sivun ja liitin sen muotoilemattomana tekstinä WP-sivupohjaan. Sitten kopioin vanhan sivun kuvien osoitteet ja lisäsin ne WP-sivulle. Jos vanhan sivuston kuva oli linkki isompaan kuvaan, käytin WP:ssä tätä linkin osoitetta. Joitakin kuvia vaihdoin isompiin, koska WP-sivun yksinkertaisen rakenteen takia pienehköt kuvat saattavat sotkea ulkoasun pienillä tai suurilla ruuduilla.

Tässä vaiheessa hyödynsin vielä vanhoja pääsivuja valikkoineen, joihin korjasin osoitteet uusien WP-sivujen mukaisiksi. Jossakin vaiheessa näihin vanhoihin valikkoihin alkoi tulla ongelmia (jotka sittemmin sain hoidettua), minkä vuoksi päätin siirtää WordPressin päähakemistoon. WP:n ohjeet kertoivat, että tämäkin onnistuisi ohjausnäkymän kautta.

Niin onnistuikin, mutta siirron jälkeen en enää päässyt kirjautumaan enkä siis tekemään mitään muutoksia WP-sivustoon. En tiedä, mikä oli ongelman syy, ehkä jokin ylimääräinen solmu serverillä olevassa tietokannassa, joka tiiviissä muodossa sisältää sivustosta kaiken kuvia yms. lukuunottamatta.

Vähän stressasi.

Uusi www.penan.net
Viikon parin ajan yritin etsiä ratkaisua, mutta sitten päädyin rakentamaan WP-sivuston uudelleen. Asensin WP:n kokonaan uusiksi, ja ennen kuin tämä oli mahdollista, täytyi entisen tietokannan taulut poistaa, tyhjennys ei riittänyt. Sitten taas vajaan viikon päivät kopioi ja liitä -sulkeisia ja penan.net oli uusissa puissa.

WordPress-sivuston ylläpito on hyvin helppoa, senkun vain ryhtyy kirjoittamaan. Nyt sivusto kattaa noin kaksi ja puoli sataa erillistä sivua ja blogiartikkelia. Koska nykyiset nettiyhteydet ovat satoja kertoja nopeampia kuin 1990-luvun puhelinmodeemit, ei enää ole tarvetta sijoittaa isoja kuvatiedostoja linkin taakse. Niinpä olen yhdistänyt yhden kuvan sisältäneitä sivuja ja joitakin "jatkokertomuksia" muutamaksi yhdistelmäsivuksi, jolloin sivujen kokonaismäärä pieneni usealla sadalla.

WordPress-sivustoa voi ylläpitää myös älypuhelimeen ladattavalla sovelluksella. Se on luvattoman hankalakäyttöinen, aivan eri planeetalta kuin Bloggerin vastaava, jolla on ilo kirjoitella uusia tekstejä vaikkapa sängyssä selällään löhöten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti