1. helmikuuta 2017

Mitä tapahtui?

Outi Pakkanen: Ruohonleikkaaja

Perheterapeutti Merja Itälän avioliitto ei ollut aivan ihanteellinen ja sitten mies otti ja kuoli. Merja näkee lehdessä miehensä kuolinilmoituksen, joka ei ole hänen laittamansa; sen allekirjoituksena on mystisesti 'Rakkaasi'. Ei ihme, että epäilyt vainajan salasuhteesta heräävät.

Merjalla oli ollut asiakkaana Kimmo, jota hänen vaimonsa välillä sättii, välillä puree, välillä huitaisee nyrkillä tai avokämmenellä. Merjan ja miehen välille oli syntynyt lyhyt suhde, joka keskeytyi siihen, että Merja vielä ennen hautajaisia ihastui komeaan, kadun toisella puolella asuvaan Jarkkoon.

Eevamaria Jungman asuu saman talon entisessä talonmiehen asunnossa, mutta hän omistaa myös ison tyhjän huoneiston Itälöiden asuntoa vastapäätä. Eevamaria on hyvin pienikokoinen ja vaikuttaa hieman oudolta. Hän viettää aikaansa kaikkea tarkkaillen, ruohoa leikkaillen ja talon pihamaata muutenkin huvikseen siistien.

Yllättäen Merja löydetään kuolleena kylpyhuoneestaan, asunnon ovi avoinna. Tapaus näyttää tapaturmalta, mutta avoin ovi ei sovi kuvaan.

Mikä osuus tapahtuneessa on miehen kuolinilmoituksen tuntemattomalla tekijällä? Onko Merjan kuoleman takana mustasukkaisuus tai kosto? Kenen tekemiä ovat lukujen alussa olevat lapsuuden muistelmat, joissa äiti mitätöntää, potkii ja läpsii kirjoittajaa? Onko Kimmo jotenkin osallisena Merjan kuolemaan? Tai Jarkko?

Kirjan psykologiaan perustuva jännitys kiristyy vähitellen, lukijaa säikyttelemättä. Kaksiosainen, hieman teatraalinen loppuratkaisu heittää kuvion näppärästi ylösalaisin. Lukijan mieleen saattaa kuitenkin jäädä epäilys, meniköhän asia sittenkään niin ....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti