Suomessa lienee paljonkin sellaisia, jotka ovat vierailleet yli sadassa maassa, mutta tokko montakaan, jonka matkaohjelma olisi kattanut yli 200 valtiota. Vertailun vuoksi oma vierailtujen maiden listani on kovin lyhyt, parinkymmenen mittainen.
Sen sijaan vuosikymmeniä sitten aloittamassani DX-kuunteluharrasteessa yli 200 vahvistetun maan kerääminen ei ole mitenkään tavatonta. Viime vuoden viimeisessä "Radiomaailma"-lehdessä olleesta tilastosta laskin 17 sellaista henkilöä, jotka ovat kuulleet ja vieläpä hankkineet kuulemansa radioaseman vahvistuksen vähintään 200 maassa sijaitsevalta yleisradioasemalta. Listan ykkösellä on lähes 6000 radioaseman verifioinnit eli QSL:t. Hänellä ja yhdellä toisella harrastajalla on verifiointeja 226 eri maan radioasemalta, mikä on melkoinen saavutus.
DX-kuuntelijoiden listoille hyväksytään vain sellaiset yleisradioasemat, jotka on kuultu radioaaltojen välityksellä Suomen rajojen sisällä pitkillä, keskipitkillä ja lyhyillä aalloilla sekä FM-taajuuksilla ja televisiolla. Niinpä esimerkiksi internetin kautta varsin helposti kuultavia radioasemia ei lasketa mukaan, mikä tekee asemien ja maiden keräilystä aika työlästä ja kärsivällisyyttä vaativaa
Helposti tulee mieleen lintuharrastajien kilpailu uusien lintulajien näkemisessä. Suomessa on muutama bongari ilmoittanut nähneensä yli 5000 lintulajia, mutta saavutus on edellyttänyt kymmeniä matkoja maapallon eri puolille. Linnuista myös riittää, että laji on luotettavasti havaittu, edes valokuvaa ei välttämättä tarvita havainnon vahvistukseksi. Toisaalta lintulajeja on tiettävästi suunnilleen kymmenen tuhatta eli vähemmän kuin radioaalloilla toimivia asemia,
Jos nyt alkaisi kuunnella ja kerätä verifiointeja eri maista, 200 maan tavoite olisi käytännössä mahdoton. Monet viime vuosituhannella helposti tai vaikeasti kuullut maat lähettävät nykyisin vain lähialueella kuuluvalla FM-alueella tai eivät lainkaan vastaa ulkomaisten kuuntelijoiden kuulemisraportteihin. Jotkut maat ovat lakanneet olemasta, kuten Itä- ja Länsi-Saksa, joiden tilalla on nykyisin vain Saksa. Toisaalta 1990-luku synnytti koko joukon uusia radiomaita, jotka aikaisemmin olivat olleet Neuvostoliiton ja Jugoslavian osia.
Varsinainen DX-kuuntelun aktiivikauteni kesti puolitoista vuosikymmentä 1970-luvun puoliväliin, mutta sen jälkeenkin olen ajoittain kuunnellut mielestäni kuuntelemisen arvoisia asemia, lähettänyt niille raportteja ja saanut vastauksia. 1900-luvun puolella sain hoidettua suuren osan Afrikan maista, jotka nykyisin ovat melko mahdottomia. Muutto kaupungin häiriöiseen ydinkeskustaan 2005 lähes lopetti ulkomaisten asemien metsästyksen, mutta nyt kesäpaikkamme on osoittautunut aika hyväksi DX-kuunteluun. Kun tänä vuonna kävin lävitse tähän mennessä saapuneet vastaukset, verifioituja DX-maita näkyi kertyneen 190 eli hieman olettamaani enemmän. Kävi ilmi, että listastani esimerkiksi puuttui nykyisin varsin hankala maa, Kazakstan, jonka olin hankkinut kokoelmaan jo 2003 ja yksi maa oli jäänyt kokonaan pois pitämästäni listasta.
Mahdollisuuksien selvittämiseksi kävin keväällä lävitse maailman maat "World Radio TV Handbookin" ja parin asemalistan perusteella sekä tarkistin kuulemisen mahdollisuuksia mm. hard-core-dx.com-sivuston lokin avulla. Mahdollisten uusien maiden listalle kertyi 30 maata, joista 10 lähes lapsellisen helppoa Itä-Euroopan ja Keski-Aasian maata. Nyt viimeisimmän kuukauden aikana nämä helpot nakit on kaikki raportoitu ja odotan vain asemien verifiointeja. Kuten DX-kuuntelijat hyvin tietävät, vastaukset eivät ole läheskään varmoja, joten luultavasti monen aseman uusintakuuntelu ja raportointi on tarpeen myöhemmin. Askartelua ja puhdetöitä tarjoavat myös nämä listani parikymmentä muuta mahdollista, joita aina sopivilla radiokeleillä aion yrittää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti