Mikähän siinä on, että aina täytyy ruveta ronkkimaan toimivia laitteita, yrittää tehdä ne muka paremmiksi? Englantilaisetkin fiksaisivat oikein mielellään tuon otsikossa olevan amerikkalaisen elämänohjeen kielivirheet johonkin fiksumpaan muotoon.
Jokin aika sitten asensin jälleen kerran koneeseen vanhan XP:n rinnalle uuden Ubuntun. Ubuntua asennettaessa se osioi kovalevylle itselleen sopivat asemat ja tekee automaattisesti valikon, josta voi tietokonetta käynnistettäessä valita halutun käyttöjärjestelmän. Olen aina silloin tällöin käyttänyt Ubuntua, joka on aivan kiva käytössä ja johon saa päteviä hyötyohjelmia lähes kaikkiin normaalikäyttäjän tarpeisiin. Itse en ilmeisesti ole normaalikäyttäjä, sillä tarvitsen sellaisiakin ohjelmia, jotka eivät pyöri Ubuntun alla ainakaan kovin sutjakkaasti.
Ubuntun asennuksen poistaminen onkin sitten koko joukon asennusta monimutkaisempaa. Poistin ensin Ubuntun levyosiot käyttäen Ubuntun gparted-osiointiohjelmaa. Ohjelmaa täytyi käyttää Ubuntun kokeilutilassa asenuslevyltä, sillä osiointia voi muuttaa vain silloin, kun mikään tietokoneeseen asennettu käyttöjärjestelmä ei ole toiminnassa. Tämän jälkeen tietokoneen sai käyttöön vasta sitten, kun sen käynnistysrutiinit oli korjattu. Tässä auttoi SuperGRUB-CD, jonka olin ladannut ja polttanut jo vuosia sitten.
Tietokoneen kakkoslevyllä oli satakunta gigatavua vanhaa krääsää, jonka päätin myös poistaa. Levyllä oli kaksi asemaa, jotka aivan yhtä hyvin voisi yhdistää sitten, kun tupla- ja muut turhat tiedostot oli poistettu. Taas Ubuntun osiointiohjelma käyttöön ja ei aikaakaan, kun "turha" levyasema oli sulautunut toiseen. Jee, olenpa minä etevä!
Eilen ajattelin tarkastella tietokoneen näytöllä erään joen kulkua Suomen maastokartalla käyttäen Garminin MapSource-ohjelmaa. Eihän MapSource käynnistynyt. Tsekkasin ensin pikakuvakkeen ominaisuuksista, olisiko niissä jotakin hämärää. Hämärää oli. Pikakuvake yritti käynnistää MapSourcen sellaiselta levyasemalta, jota ei levynsiivousoperaation jälkeen enää ollut. Jostakin syystä MapSource on aikaisemmissa asennuksissa salakavalasti tarjonnut asennuspaikakseen C- tai jonkin muun aseman juurta, ei Program Files -kansiota, jonne muut ohjelmat ovat asentuneet.
Nou hätä, onhan minulla kartta-CD, joka asentaa MapSourcen tuossa tuokiossa uudelleen. Tuon tuokion kuluttua asennusohjelma ilmoitti havainneensa aikaisemman MapSourcen asennuksen ja asentavansa ohjelman samaan paikkaan. Sitten tuli pari virheilmoitusta ja asennus keskeytyi. Poistin MapSourcen Resurssienhallinnan kautta ja yritin uudestaan. Sama juttu, ei onnistunut vieläkään. Kaiken järjen mukaan koneessa ei ole MapSourcea, mutta silti se luuraa jossakin ja ohjaa asennuksen olemattomaan levyasemaan eikä anna mahdollisuutta valita asennuspaikkaa.
Windowsin rekisteri! Sehän sen luuraamispaikan täytyy olla, päättelin. Annoin ensin mainion CCleaner-apuohjelman tsekata ja korjata rekisterin virheet, mutta se ei auttanut MapSourcea asentumaan. Täytyi turvautua järeämpiin jippoihin. Regedit-komento avasi rekisterin, jonka haarassa HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Garmin oli MapSource-kansio ja siellä asennuskansion sijaintina olematon asema. Rekisterieditorin Vie-työkalu teki rekisteristä hujauksessa varmuuskopion Työpöydälle, minkä jälkeen uskalsin poistaa rekisteristä koko Garmin-kansion.
Lopultakin MapSource asentui niin, että myös ohjelman asennuspaikan saattoi valita. Koska kartta-CD:llä oleva MapSourcen versio on aika vanha, latasin ja asensin vielä ohjelman uusimman version. Tämän jälkeen saatoin vihdoin katsella kartalta, mitä kautta nuo Lahden kaupungin viemärivedet valuvat rikastuttamaan Porvoonjoen kesäistä planktonkasvustoa.
Toista tuntia kestäneen asennussession jälkeen kokeilin myös toista Garminin ohjelmaa, BaseCampia, joka on MapSourcen nykyaikaistettu seuraaja. Se toimi täysin odotetusti, sillä se oli aikanaan osannut asentua muiden ohjelmien joukkoon Program Files -kansioon. Eli tämä MapSource-leikkihetki oli ollut aika turha, mutta olinhan taas saanut opetuksen, että ohjelmatiedoston poistamisesta voi joskus olla odottamattomia seurauksia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti