5. lokakuuta 2016

Buenos dias

Vanhuuttaan lahonneen puujalkavitsin mukaan buenos dias tarkoittaa suomeksi 'hyviä diakuvia'. Kehystetyt diat ovat meillä vallanneet yhden yläkaapin ja sängynaluslaatikon ja vaikka ne mahtuvat paljon pienempään tilaan kuin kymmenissä albumeissa säilytettävät paperikuvat, tilalle voisi olla muutakin käyttöä.

Näitä dioja saattaisi joskus katsellakin, mutta kasettien ja kaatolaatikoiden etsiminen sekä temppuilu projektorin kanssa on turhan hankalaa. Diojen katselussa käytetty valkokangaskin meni roskiin edellisessä muutossa.

Projektorilla aikanaan esitetyt kuvat osoittivat, että niihin on saattanut kertyä suunnattomasti sekalaista möhnää, joka näkyy varsinkin taivaassa ja muissa vaaleissa kohdissa. Diojen pölyhiukkaset on joko hyväksyttävä asiaan kuuluviksi tai sitten ne on tavalla tai toisella puhdistettava ennen projektorilla katselemista. Pölyä näyttää kertyneen varsinkin joihinkin lasillisiin kehyksiin, lasittomissa kehyksissä säilytetyissä dioissa sitä on paljon vähemmän.

Vasemmanpuoleisen dian lasikehykset on puhdistettu huolellisesti ulkopuolelta. Pieniä lasien sisäpuolelle tarttuneita pölyhiukkasia on silti todella paljon (näkyvät selvemmin, jos kuva on napsautettu isommaksi).
Oikealla sama dia skannattuna ilman kehystä. Kuva näyttää silminnähden terävämmältä ja siihen jääneet yksittäiset pölyhiukkaset on helppo peittää jälkikäsittelyssä.
Tuhansien diojen puhdistaminen ei vaikuta ollenkaan houkuttelevalta vaihtoehdolta, mutta yleensä pölyn määrää vähentää dramaattisesti jo dian poistaminen lasikehyksestä. Normaalisti se käy paljon nopeammin kuin pölyn häivyttäminen skannatuista tiedostoista. Pöly on yleensä kiinni diakehyksien lasilevyissä, ihme kyllä varsinkin sisäpuolella.

Jälkikäsittelyssä tiedostoihin voi lisäksi korjailla diojen muuttuneita värisävyjä ja tehdä muitakin temppuja mielen mukaan. Plussaksi voi laskea vielä sen, että diat voi skannauksen jälkeen sijoittaa jonnekin muualle tilaa viemästä.

Skannerina on meillä ollut 2000-luvun alkuvuosista lähtien Canonin monitoimilaite. Sen mustesuihkutulostin oli lakannut toimimasta jo vuosia sitten, mutta skanneri oli vielä käyttökelpoinen. Nyt Canon joutui kierrätykseen, koska se ei toimi Windowsin kymppiversion kanssa.

Olin pitänyt tällaisia vanhoja dioja
lopullisesti tuhoutuneena.
Canonin tilalle hankin Epsonin valokuvaskannerin. Epson onkin aika etevä, se esimerkiksi pystyy skannaamaan omiksi kuvikseen useita lasitasolle vinksin vonksin asetettuja originaaleja; Canonilla skannatut kuvat joutui aina erikseen rajaamaan ja suoristamaan

Värinpalautus teki lähes ihmeitä
tälle Islanti-dialle vuodelta 1987.
Skannatessa tarkistan esikatselukuvista, kannattaako käyttää värinpalautus -vaihtoehtoa. Joskus se parantaa kuvaa, joskus huonontaa, joskus sillä ei näy olevan oleellista vaikutusta. Värinpalautus tuntuu tepsivän erityisesti silloin, kun dioihin on syntynyt voimakas violetti sävy. Värinpalautus tai kuvankäsittelyohjelman väritasapainon säätö tehoaa myös vanhojen väripaperikuvien muuttuneisiin sävyihin.

Skannattujen kuvien viimeistelyyn voi käyttää mitä tahansa kuvankäsittelyohjelmaa, missä on sopivat säätömahdollisuudet. Itse olen käyttänyt mm. Gimpiä, Adoben Photoshop Elementsiä ja Corelin PaintShop Prota. PSP antaa enemmän ominaisuuksia ja laatua eurolla kuin PE. Gimp on hyvä ilmaisohjelma.

Jos skannatuissa dioissa vielä näkyy paljon pieniä pölyhiukkasia, valitsen Gimpissä tai PSP:ssä ko. alueen sumealla valinnalla ("taikasauvalla"), raja-arvo voi olla aika korkea. Sitten sovellan valintaan laajennussuodinta (Gimpissä Suodin > Yleiset > Dilate). Se laajentaa vaaleaa taustaa tummien alueiden, esim. pölyhiukkasten, päälle. Voi kokeilla, kannattaako Dilatea käyttää useita kertoja peräkkäin samaan valintaan. Myös PaintShopPro:ssa on vastaava toiminto mutta Photoshop Elementsissä ei. Vielä näkyvien pölyhiukkasten päälle kopioin vierestä alueita kloonaustyökalulla tai tahrojen poistotyökalulla niin, että ne häviävät näkyvistä. Pölyn häivytys vie yleensä aikaa muutaman minuutin per kuva.

Jos kuvan värit näyttävät hieman vääristyneiltä, voi väritasapainoa muuttaa (Gimpissä Värit > Väritasapaino). Säädöksi riittää yleensä 2–10 pykälää. Photoshop Elementsistä tämä mahdollisuus tuntuu puuttuvan, mutta PSP:ssä se löytyy: Adjust > Color > Red/Green/Blue.

Jos kuvan varjot ovat lähes mustia, voi kokeilla käyrien säätöä (Gimpissä Värit > Käyrät). Toistokäyrän tummaa päätä voi nostaa ja samalla lukita keski- ja vaaleat sävyt. Monissa ohjelmissa, esimerkiksi PSP:ssä, on myös mahdollista säätää erikseen yleisvaloisuutta sekä tummia ja vaaleita kohtia 

Jos haluaa valkoisena toistuvaan taivaaseen hieman väriä, voi käyrien sinisen kanavan yläpäätä nostaa hiukan, pari kolme millimetriä. Käyrät-säädöllä voi muuttaa myös kuvan kontrastia ja vaaleutta; näille on myös omat säätönsä. Kuvan säätöön Gimpissä voi käyttää myös (oudosti nimettyä) tasojen säätöä: Värit > Säätöarvot. Kuvankäsittelyohjelmassa on mahdollista lisäksi oikaista kuva ja muuttaa sen perspektiivi, jos esim. kaupunkikuvassa talojen kallistuminen ei miellytä silmää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti