31. lokakuuta 2014

Keittiöremontti
for Dummies

Vajaa kymmenen vuotta sitten muuttaessamme nykyiseen asuntoomme oli keittiö siinä kunnossa mihin silloinen omistaja oli sen kyhäyttänyt 2000-luvun alun putkiremontin jälkeen. Kaapit olivat ohutta lastulevyä ja ennen kaikkea säilytystiloja oli toivottoman vähän. Silloin keittiön kohentaminen jäi muiden kiireiden, mm. kesäpaikan rakentamisen, takia. Nyt kuitenkin keittiön ehostaminen tuntui passelilta.

Ensin selvitin, minkälaiset kalusteet tuohon pieneen keittiökomeroon saisi mahtumaan. Suuren ruotsalaisen huonekalujätin netissä toimivasta suunnitteluohjelmasta oli melkoisesti apua, kunhan ohjelman käyttöä oli hetkisen opetellut. 

Edellisen asuntomme keittiökalusteet olimme hankkineet 1990-luvun alussa saman firman myymälästä Ruotsista, silloinhan ketju ei vielä ollut rantautunut Suomeen. Matka Tukholmaan kannatti erittäin hyvin, sillä ostopaikka oli todella halpa. Nythän sinikeltaisia myymälöitä on täälläkin monessa kaupungissa, mutta yhtä silmäänpistävän edullisia tuotteet eivät enää ole.

Tavarat rahdattiin nyt useassa erässä farmarin takaosassa, sillä yhdellä kertaa ne olisivat vaatineet ainakin pakettiauton ja runsaasti varastotilaa.

Tästä päästäänkin keittiöremontoijan ensimmäiseen perussääntöön:
– Lähes tärkein seikka on tavaraliikenteen hoito. Keittiökalusteita uusittaessa täytyy olla paikka entisissä kaapeissa säilytetyille tavaroille ja vanhat kalusteet vievät hajotettunakin paljon tilaa.

Toiseksi:
– Kalusteet ja niiden sijoittelu on mietittävä etukäteen riittävän tarkasti. 60 cm leveää kaappia ei saa sopimaan 59,5 cm leveään tilaan. Tietysti on tilauksesta saatavana juuri oman keittiön mittoihin sopivia kalusteita, mutta normaalimittaiset kaapit ovat aina merkittävästi halvempia kuin mittatilauskalusteet. Jos ei pidä kaappirivin reunaan jäävistä tyhjistä tiloista, niihin voi sijoittaa vaikka peitelevyn.

Kolmanneksi:
– Kalusteiden kokoonpano-ohjeisiin kannattaa tutustua tarkkaan ja niitä on syytä noudattaa, vaikka ne joskus vaikuttavatkin vähän hölmöläisiä varten laadituilta. Ohjeissa saattaa olla parikymmentä sivua varoituksia kymmenillä eri kielillä ja varsinaiset ohjeet kuvasarjana. Peruskaapit ovat yleensä helposti koottavia, mutta vähänkin erikoisempia konstruktioita voi joutua hieman miettimään.

Tässä keittiön alaosa ennen lattianpäällysteen uusimista:
Pienessä keittiössä on nyt kaikkiaaan 16 kaappia, joissa on yli 40 laatikkoa ja hyllyä, joihin hukata tavaroita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti