20. joulukuuta 2012

Ajantasainen blogi?

Muutama päivä sitten eräällä keskustelufoorumilla kysyttiin aiheeseen liittyviä suomalaisia blogeja. Laitoin vastaukseksi linkin sivulle, jossa on lähes sata www-sivua ja utelin, miksi kirjoittaja on kiinnostunut erityisesti blogien osoitteista.

Alkuperäisen kyselyn esittäjä vastasi "Nimenomaan blogeja, sellaisia mitä voi seurata. Ei informaationettisivuja jossa on vain samat jutut kunnes kerran vuodessa tulee jotain uutta." 

Olin aivan äimän käkenä. Siis mitä ihmettä? 

Muistelin, että erään toisenkin harrastukseni ympärillä pyörivässä nettikeskustelussa oli esitetty juuri blogeja ajankohtaisen tiedon välittäjänä. Mistä kummasta on tullut tämä  käsitys, että ajantasainen tieto löytyy blogeista?

Wikipedian tekstin kirjoittaja on kehittänyt blogin määritelmäksi tällaista kapulakieltä: "Tiedon esityksessä blogeille tunnusomaista muihin www-sivuihin verrattuna on ajan, linkityksen ja henkilökohtaisen näkökulman painotus. Muita tunnusomaisia piirteitä blogeille on kommentointimahdollisuus, kirjoitusten pysyvät verkko-osoitteet (engl. permalinks) ja RSS- tai Atom-syötteet, joiden avulla voidaan helposti ohjelmallisesti seurata ja levittää blogin sisältöä."

Miten ollakaan, useimmat näistä piirteistä tuovat kyllä mieleen pikemminkin Facebookin, Google+:n tai Twitterin kuin blogin.

Katsotaanpa teorian sijaan todellisuutta. Kun esimerkiksi napsauttaa tämän sivun yläosassa olevaa Seuraava blogi -linkkiä, saa ruudulle satunnaisen blogspot.comissa julkaistun blogin. Ensimmäiseksi huomaa, että useimmat on kirjoitettu englanniksi tai jollakin muulla paljon käytetyllä kielellä. Toinen havainto on, että juuri mitään blogia ei pidetä yllä. Useimmat päivitykset ovat kuukausia tai vuosia vanhoja.

Syynä on selvästikin blogien julkaisun helppous. Ilmainen nettiosoite omalle tuotokselle löytyy helposti ja tekstin muunto netin edellyttämään muotoon käy automaattisesti. Pelkästään tämä helppous on saattanut joskus innostaa tekemään nettiin jotakin tärkeältä tuntunutta sisältöä. Aika pian kuvien ja tekstin julkaiseminen blogissa ei sitten enää kiinnostakaan ja niin blogi vain jää roikkumaan nettiin ikivanhoine sisältöineen.

On myös blogeja, joissa toteutetaan blogin alkuperäistä weblog-ideaa: ne ovat  päiväkirjoja, joihin tiheästi päivitetään kirjoittajan päähän pälkähtäneitä ajatuksia. Tiheä päivitys on tietysti ehdoton edellytys, jos nettisivulla on tarkoitus kerätä rahaa mainostajilta ja sponsoreilta.

Monilta blogien tekijöiltä näyttää kuitenkin unohtuneen se, että  sisällön luomisessa oleellista on suunnittelu ja sisällön viimeistely. Tekniikka on sivuseikka ja nettiin siirtäminen vie vain mitättömän osan koko projektin vaatimasta ajasta ja työmäärästä.

Netissä voi julkaista ajankohtaista tietoa muutenkin kuin blogin muodossa. Ei ole oikeastaan mitään syytä, miksi ei mitä tahansa nettisivustoa voisi päivittää vaikka kerran tunnissa tai useammin omassa tietokoneessa pyörivän html-editorin avulla. Oma nettisivustoni toimii juuri näin, vaikka mukana on pari aihetta, joissa hyödynnän bloggeria.

Kun päivityksen tarvetta on – yleensä muutaman kerran viikossa – teen muutokset vanhaan sivuun esimerkiksi Notepadilla tai helppokäyttöisellä KompoZer-editorilla ja siirrän uudistetun sivun palvelimelle. Jos netissä ei jostakin aiheesta ole mitään uutta, se johtuu vain siitä ettei ole ilmaantunut mitään, mistä kannattaisi raportoida. Tämä koskee myös blogejani. Koko sivustoani tuskin kuitenkaan siirrän WordPressin tai Joomlan kaltaiseen blogiympäristöön, sillä niissä ulkoasun täydellinen hallinta tuntuu kovin työläältä.

En olisi yllättynyt, jos jossakin selvityksessä havaittaisiin, että vanhentuneet nettisivut on luotu useammin blogiohjelmilla kuin tavallisilla html-editoreilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti