4. kesäkuuta 2012

Kesäpaikan iloja

Syksyllä junttasin kesäpaikan rantaan 6 paalua ja yhdistin paalut lankuilla. Jos rakennelma kestäisi talven jäissä, siitä tulisi uuden laiturin runko.

Kun jäät olivat sulaneet, kaikki näytti hyvältä. Yksi paalu näytti vain olevan hieman muita korkeammalla. Kun vesi oli laskenut normaalikorkeuteen, kaikki näyttikin pahalta: jäiden liike oli nitkuttanut paalut parikymmentä senttiä ylöspäin.

Nyt tiedän, miksi ponttonilaiturit ovat niin suosittuja.

***
Tärkeimpiä kesäpaikan hommia kukkapenkkien istutuskuoppien kaivamisen lisäksi on kuoppien  täyttäminen mullalla. Mullan siirtoon tarvitaan kottikärry, joka nuoruudessaan toimi myös kesäpaikan rakennustyömaan kottikärrynä. Tietysti pyörä tyhjeni mystisesti ilmasta ja uutta ilmaa siihen on hankala saada. Bilteman renkaanpaikkausaine yleensä on auttanut ainakin joksikin aikaa.
***
Kesäpaikan sisävesijohdon asennus keittiönurkkaukseen onnistui hyvin asianmukaisia työmenetelmiä ja osia käyttäen. Kun ryhdyin poraamaan reikiä pesuhuoneen kaakelipäällysteiseen tiiliseinään suihkun putkien kiinnitysruuveja varten, sähköä tuottavan aggregaatin narukäynnistimen pyörä hajosi 8 vuoden käytön jälkeen. Maahantuojalle tulee kuulemma uusia osia kesäkuun lopussa, sitä ennen saan narupyörän ehkä tilapäisesti korjattua. Välittömään tarpeeseen auttoi vuokra-aggregaatti, mutta isompaan käyttöön se ei sovi: parin viikon vuokrilla saisi jo ostettua uuden laadukkaan laitteen.
***
Kun sisällä on vesijohto, olisi kiva myös saada lämmintä vettä hanasta. Ilman verkkosähköä veden lämmitys onnistuu kaasukäyttöisellä virtauslämmittimellä. Huhtikuussa sen tilattuani sain vastaukseksi "ei ole, mutta tulee 2–3 viikon kuluttua". Kuukauden kuluttua kysyessäni vedenlämmitin olikin juuri tullut myyjälle ja paketti saapui lähimpään postiin mutamassa päivässä. Kun vesi- ja kaasukytkennät olivat valmiit, selvisi, että vedenlämmitin toimii muuten, paitsi että se ei lämmitä vettä. Ilmeisesti jossakin sen sisuksissa piileksii viallinen venttiili.

Kun ihmettelin asiaa, myyjä lupasi jättää viestin heidän huoltopäällikölleen, joka kertoisi, miten menetellään. Kahden vuorokauden kuluttua sain puhelun, joka lakkasi ennen kuin ehdin vastata. Numerosta päättelin soittajan olleen tämän huoltopäällikön, mutta soittaessani numeroon puhelin on aina joko varattu tai siihen ei vastata.
***
Nestekaasulla voi sähkötön mökkiläinen myös kylmentää. Muutama vuosi sitten hankimme keittiönurkkaukseen pienen jääkaapin, joka toimii sekä 230 että 12 voltin sähköllä ja lisäksi nestekaasulla. Sähköä se kulutti enemmän kuin meidän aurinkokennosysteemimme tuottaa, joten ainoa keino oli nestekaasu. Aluksi kaapin käynnistäminen kaasupullon vaihdon jälkeen oli aika helppoa pietzosytyttimen avulla. Suunnilleen vuoden kuluttua pietzosytytys lakkasi toimimasta, mutta kaasun sai vielä syttymään tuikkaamalla pienen liekin kaapin takana olevan pönttöön, polttokammio vai mikä lienee. Jokin aika sitten kaasu syttyi kovan yrityksen jälkeen, mutta muutaman tunnin kuluttua liekki sammui eikä enää syttynyt.
***
Asioiden hoitaminen näkyy nykyisin olevan kovin hankalaa ilman internetiä. Viime vuodesta lähtien meillä on kesäpaikassa ollut mokkulan päässä vanha läppäri. Sekin on ollut sellainen sähkösyöppö, että sitä on voinut käyttää vain runsaan tunnin verran kerrallaan akun varassa. Akun lataus käytön aikana on kuluttanut liikaa aurinkosähköjärjestelmän tehoa.

Talvella läppärin akku hajosi taas, mutta sitä on voinut käyttää kotona verkkosähkön varassa. Yritin samaa kesäpaikassa, ei onnistu. Nyt näkyy läppäriimme sopivia tarvikeakkuja olevan tarjolla melko runsaasti, joten nettiin pääsee myös kesällä, kunhan tilattu akku saapuu – jee, ah tätä onnea! Ja todellakin: Englannista tilaamani akku saapui n. viikossa kesäpaikan ovelle kuriirin tuomana – eikä edes maksanut mahdottomia.

Kuinka sitten kävikään?

Kesäpaikan varsinainen (kuva)blogi: Sata viikonloppua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti