10. toukokuuta 2012

Nälkä Oy

Susan George: How the Other Half Dies 

How the Other Half Dies -kirjan esipuhe päättyy sanoihin "Jos sinulta vie kuusi tuntia tämän kirjan lukemiseen, eri puolilla maailmaa on kuollut 2500 ihmistä nälkään tai aliravitsemuksesta aiheutuneisiin sairauksiin, ennen kuin olet päässyt sen loppuun."

Kirjan ensimmäinen painos ilmestyi 1976 ja se sai heti osakseen melkoista huomiota. Jatkuvasti parantuvan tiedonvälityksen ansiosta kolmannen maailman asiat olivat konkreettisesti nousseet uutisia seuraavien länsimaalaisten silmien eteen. Tuon tuostakin ruuan puute syöksi satoja tuhansia kehitysmaiden asukkaita nälkäkuoleman partaalle.

Mutta minkä takia niin monet ovat nälkäisiä? Susan George esittää vakuuttavasti ja selkein todistein, että syynä ei suinkaan ole se, että Maa-nimisellä avaruusaluksella on liikaa matkustajia. Syynä eivät myöskään ole epäedullisiksi muuttuneet ilmasto-olot. Syynä on yksinkertaisesti se, että ruuan tuotantoa ja jakelua kontrolloivat voittoa tavoittelevat yritykset. Ne pyrkivät ostamaan mahdollisimman halvalla ja myymään mahdollisimman kalliilla. Rikkailla on varaa ostaa, nälkäisiä ovat vain köyhät.

Monikansalliset agribusiness-firmat, länsimaiden hallitusten ruoka-avun järjestelyt ja kehitysyhteistyöjärjestöt ovat olleet pääsyyllisiä köyhien nälkään viime vuosikymmenien aikana. Kaikki toimivat yhteistyössä kehitysmaiden eliittien kanssa ja estävät todella tehokkaiden ratkaisujen toteuttamisen. Geenimanipuloiduilla lajikkeilla ja muilla kasvintuotantoa lisäävillä toimilla on merkitystä vain sellaisille maanomistajille, jotka voivat soveltaa uusia tekniikkoja niin suuressa mitassa, että tuotanto voidaan sellaisenaan tai jalostettuna myydä ostokykyisille asiakkaille. Uudet hyvätuottoiset lajikkeet tulevat viljelijälle niin kalliiksi, että paikallisilla köyhillä ei niihin ole varaa.

Takavuosikymmeninä lanseerattu "Vihreä vallankumous" tai syntyvyyden säännöstely ovat tehottomia kehitysmaiden ravitsemisongelmien poistamisessa tai edes lieventämisessä. Edelliseen ei tavallisilla maanviljelijöillä ole varaa ja jälkimmäinen onnistuu vain pakkokeinoin. Ainoa, mitä köyhät tarvitsisivat, on yhteiskunnan oikeudenmukainen muutos. Jos tämä toteutuisi, he voisivat ratkaista ongelmansa itse.

Tämän kirjan kirjoittamisen jälkeen 40 vuotta sitten on maailman nälkä hieman vähentynyt, mutta yhä suunnilleen miljardi ihmistä – joka kuudes maapallon asukas – kärsii aliravitsemuksesta. Nykyisin jokseenkin jokainen maailman valtio kykenisi ruokkimaan kansalaisensa, mutta mm. erilaisia maatalous- ja muita tukia nauttivien yritysten rajoitukseton voitontavoittelu estää sen. Turhauttava tilanne: ongelman syyt ja korjauskeinot tiedetään, mutta juuri mitään ei voi tehdä nykyisessä keinottelua ihannoivassa maailmassa.

Susan George – nykyisin mm. ATTAC-järjestön kunniapuheenjohtaja – nimesi kirjansa Jacob Riisin 1890 ilmestyneen New Yorkin slummeja kuvaavan valokuvateoksen How the Other Half Lives mukaan. Nykyisin nälkä lisääntyy ehkä nopeimmin juuri New Yorkin ja muiden suurkaupunkien slummeissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti