27. maaliskuuta 2016

XP:stä seiskaan

Acer muutama vuosi sitten kovalevyä vaihdettaessa.
Kuten näkyy, tämän koneen kaapelointi
on melkoista sekasotkua,
mikä hankaloittaa osien vaihtoa.jAlbum lakkasi toimimasta joskus viime vuonna. Tällä ohjelmalla saa valokuvat esille nettiin juuri sillä tavoin kuin haluaa (jos ei halua mahdottomia). Olen myös kääntänyt mm. jAlbumin nettisivujen eri kehitysversiot suomeksi. Niinpä pidin ohjelman toimimattomuutta melkoisena ongelmana.

Vaikeuksien syy näkyy jo albumiohjelman nimessä, jossa j-kirjain viittaa Javaan. Netissä oleva albumi on normaalia html:ää, mutta koodin luomisessa jAlbum käyttää Java-ohjelmointikieltä. Javan turvallisuutta parannetaan päivityksillä, jotka ovat johtaneet siihen, ettei Java enää toimi kunnolla Windows XP -koneissa. Java on monissa tietokoneissa poistettu toiminnasta, mutta tällainen ratkaisu ei tietystikään nyt käynyt päinsä.

Tietokoneen alkuperäinen Vista-käyttis on jo kerran ongelmien takia vaihdettu vanhempaan XP:hen, joten miksei sitä sitten voisi päivittää myös uudempaan Java-ystävälliseen versioon? 

Microsoftin sivujen kautta varmistui, että uusin tähän koneeseen sopiva käyttöjärjestelmä on 32-bittinen Windows 7. Asennuslevyke löytyi keskieurooppalaisesta verkkokaupasta, jossa oli myynnissä englanninkielisiä Home Premium OEM -levyjä muutamalla kympillä. DLH:n lähetti yritti tuoda sunnuntaina tilatun lähetyksen jo tiistaina, mutta ei päässyt perille, koska ei ymmärtänyt udella ovikoodia puhelimella. Seuraava toimituskerta onnistui jo paremmin.

Netistä löytyy myös hyvät ja toimivat MS:n ohjeet päivityksen tekemiselle. Muutos XP:stä seiskaan täytyy tehdä puhtaana asennuksena, jossa kaikki tiedostot eivät ilman muuta siirty vanhan käyttöjärjestelmän alaisuudesta uuteen. Omat tiedostot -hakemisto kuitenkin siirtyy ja muutkin tiedostot säilyvät kovalevyllä, jos niille on tilaa. Esimerkiksi omalla 120 GT:n SSD-levylläni ei ollut riittävästi tilaa sekä vanhoille tiedostoille että uudelle asennukselle, joten muut vanhat tiedostot täytyi poistaa ennen uuden käyttöjärjestelmän asennuksen alkua. Onneksi olin kopioinut (lähes) kaikki tarvittavat tiedostot ulkoiselle kovalevylle.

Tiedostojen varmuuskopioinnin lisäksi on hyvä varmistaa, että erilaisten apuohjelmien uudelleenasennuksessa tarvittavat käyttäjätunnukset ja salasanat ovat tallessa. Joidenkin ohjelmien, esimerkiksi ERGOn, käyttöoikeus osoitetaan .dll-tiedostolla, joka sijaitsee ko. ohjelman kansiossa. Jos tunnuksia ei löydy, kannattaa muistaa, että joistakin ohjelmista saa tarvittaessa uudet tunnukset samaan sähköpostiin jota oli käytetty lisenssiä ostettaessa.

Windows 7 on sen verran tuore ohjelma, että sen asennuksen jäljiltä ei ole aivan pakko päivittää koneen ohjaimia. Tarvittaessa esimerkiksi F-Securen Booster-apuohjelma käy lävitse myös päivitystarpeet sekä lataa ja asentaa tarvittavat tiedostot.

Samalla kertaa oli tarkoitus myös lisätä koneen muistia, jotta isojen tiedostojen käsittely sujuisi joustavammin. Ostettaessa tässä Vista-koneessa oli muistia vain 3 GB, vaikka sen muut ominaisuudet vastaavatkin nykyisiä normaalikoneita. Muistin lisäämisessä oli edessä pettymys: vaikka emolevy pystyy käyttämään 8 GB:n muistia, 32-bittinen käyttöjärjestelmä ei näköjään pysty hyödyntämään asennetusta muistista kuin 3,25 GB.

Mutta jAlbum toimii taas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti