13. tammikuuta 2013

Kittilinssejä ja muita kummalli­suuksia


Jos harrastajana haluaisin käydä kokeneesta konkarista, yrittäisin mielelläni käyttää mahdollisimman paljon alan termejä. Radioharrastajana saattaisin sivumennen mainita vastaanottimen lähitaajuusdynamiikasta ja IP3:sta. Valokuvauksesta kiinnostuneena voisin pyrkiä stiiknafuuliaksi mainitsemalla taikasanan "kittilinssi". Useimmat kuitenkin ymmärtävät, että kitti ei suinkaan ole kameran objektiivin ihannemateriaali, vaikka siitä ehkä saisikin näperrettyä jonkinlaisen rungon linssien kiinnittämistä varten. Sen sijaan kitistä tehdyn linssin lävitse ei juuri päivä paista eikä kuu kumota.

Kittilinssi-sana ilmeisesti tarkoittaa käyttäjänsä mielestä jotakin huonolaatuista ja halpaa objektiivia, sellaista jota tarjotaan yhdessä kameran rungon mukana pakettina. Englannin kielessä näistä paketeista käytetään termiä 'kit'. Monet ymmärtävät sen tarkoittavan rakennussarjaa, mutta sanaa voi käyttää myös tällaisista kameran rungon ja objektiivin muodostamista kokonaisuuksista, joiden kokoamisessa ei tarvita mitään rakentelijan taitoja.

Se, mikä tekee tällaisesta kittilinssi-sanan käytöstä niin koomisen on se, että kittaamista on vanhastaan käytetty parhaiden laatuobjektiivien valmistuksessa. Objektiivin vääristymien vähentämiseksi erityyppisistä laseista tehdyt linssit yhdistettiin reunoistaan kittaamalla tiukasti toisiinsa. Saattaa olla, että objektiivitehtaat käyttävät vieläkin vastaavanlaista tekniikkaa.
***

Digitaalitekniikan kehitys on tehnyt entistä helpommaksi ottaa kuvia aiheista joiden dynaaminen alue on suurempi kuin minkä kameran kenno sietää. Ilman erityistekniikkaa tällaisen kohteen vaaleat kohdat toistuisivat täysin valkoisina tai/ja tummat alueet täysin mustina. Tästä tekniikasta käytetään termiä HDR, 'High Dynamic Range'. HDR-tekniikalla ei kuitenkaan laajenneta kameran dynaamista aluetta,  vaan päinvastoin kohteen laaja dynaaminen alue pyritään supistamaan kameralle (ja varsinkin näyttölaitteelle) sopivaksi niin, että kohteen kaikki yksityiskohdat jäävät näkyviin. Yhtä oikeutetusti voisi siis käyttää termiä Low Dynamic Range.

Muutamat valokuvauksen harrastajat tuntuvat kiivaasti vastustavan ajatusta, että HDR-tekniikalla muunnetaan kohteen laaja dynamiikka suppeammaksi, jotta kameran ja monitorin ominaisuudet riittävät aiheen toistamiseen. Mieti, mitä mieltä itse olet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti