16. marraskuuta 2012

Viiden tähden elokuva

Teoria
Sekä uusien että tv:ssä esitettävien vanhempien leffojen arvioinneissa yleisarvosana annetaan usein tähtinä. Täydet 5 tähteä voi saada jokin elokuva"klassikko", uudet yleensä enintään 3 tai 4. Viiden tähden arvoiseksi elokuva ilmeisesti arvostetaan vasta sitten, kun rittävän moni kriitikko on vuosien varrella kehunut pätkää tarpeeksi.

Ymmärtääkseni elokuvakriitikoilla on hyvä käsitys elokuvan teoriasta, joka pyrkii Wikipedian mukaan "selittämään elokuvaa taiteena ja ymmärtämään elokuvan suhdetta todellisuuteen, muihin taiteisiin, yksittäiseen katsojaan ja yhteiskuntaan." Yleensäkin kun seuraa keskustelua kritiikistä, päällimmäiseksi jää tunne, että jotkut kriitikot kirjoittavat toisilleen, ei niinkään asiakkailleen eli elokuvia katsovalle yleisölle. Elokuvasta saatetaan pyrkiä löytämään jotakin sellaista, mitä ei ehkä joku toinen kriitikko ole huomannut tai havaitsemaan jokin rinnastus aikaisemmin tehtyyn elokuvaan.

Toki kunnollista asiakkaat huomioon ottavaakin kritiikkiä julkaistaan, mutta joskus tavallisen elokuvien käyttäjän voi olla vaikea tajuta esimerkiksi jonkin klassikkoelokuvan korkeaa arvostusta. Nykykatsojan mielestä elokuva on pullollaan asioita, jotka nykyisin osataan tehdä monta kertaa paremmin. Katsomiskokemus ei yhtään parane siitä, että omana aikanaan ohjaaja on ollut muita parempi ja keksinyt jonkin ennen kokeilemattoman tavan esittää tarina.

Tietysti on selvää, että nykyisten sarja- ja muiden filmien ohjaajien käyttämät kikat ja rutiinit on joskus keksinyt joku muu, mutta se ei sulje pois sitä, etteivätkö uudemmat versiot olisi hioutuneet klassikkoversiota paremmiksi ja enemmän katsojia miellyttävämmiksi.

En väitä, että kriitikot ovat väärässä tai kritiikit hyödyttömiä. Jokainen voi olla sitä mieltä asioista kuin on ja jos arvioinnin tekemisestä on tekijälle jotakin hyötyä, mikä sen myönteisempää. Mutta koska en välitä ylitunteellisuudesta, epäuskottavasti lausutuista repliikeistä, kömpelöstä toiminnasta ja komiikasta joka ei naurata, yritän unohtaa viiden tähden elokuvat.

Todellisuus
Edellä kuvatun mukaisesti ajattelevat varmaan monet ja myös minä silloin tällöin. Tosiasiassa arvostetut elokuvat ovat yleensä myös miellyttäviä katsoa. Ne eivät välttämättä tarjoa helppoa huvia, mutta pakottaessaan katsojan omaksumaan hieman totutusta poikkeavan näkökulman antavat varsin usein mieltä kutkuttavan ahaa-elämyksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti