28. huhtikuuta 2012

Virustorjuntasota

Tietokoneiden virustorjuntaohjelmat pitävät pöpöt poissa ja uhkat kurissa, sanotaan. Niinhän ne  tekevätkin, mutta välillä ne torjuvat tehokkaasti muutakin.

Jokin aika sitten vaihdoin tietokoneeseen uudemman emolevyn. Vaihto onnistui muuten, mutta kotelon etulevyssä olevan virtakytkimen ja merkkivalojen liitin ei sopinut toiseen emolevyyn. Niinpä vaihdoin takaisin entisen emolevyn, johon siirsin mm. uuden emon laadukkaammat muistikammat. Nyt Windows ei suostunutkaan käynnistymään ilmeisesti siksi, että en saanut kiintolevyjen liittimiä tarkalleen samoihin paikkoihin missä ne olivat olleet aikaisemmin. Minulla Windows sijaitsee kakkoskiintolevyllä (1), kun taas Windowsin boot-osio tms. on arvaukseni mukaan ykkösellä (0). Kotitekoisen päättelyni mukaan boot-osio ei käytä kiintolevyjen nimiä vaan etsii Windowsin varsinaista ohjelmistoa tietystä väyläosoitteesta ja jos osoite on toinen, ei ohjelmaakaan löydy.

Niinpä ei ollut muuta keinoa kuin asentaa Windows uudelleen. Se ei ollut mikään ongelma, sillä tiedostot olivat edellisen uudelleenasennuksen jäljiltä tallessa ja homma kävi muutenkin rutiinilla. Kun asennus Service Packien latauksen jälkeen oli valmis, asensin koneeseen tilapäiseksi varmistukseksi avast!-virustorjuntaohjelman ilmaisversion, jota olin käyttänyt joskus aikaisemminkin. Normaalisti olen turvannut F-Secureen, mutta nyt en viitsinyt etsiä sen asennuksessa tarvittavaa koodia. Mutaman päivän päästä muiden ohjelmien asennuksen jälkeen kaivoin F-Securen koodin esille ja latasin asennusohjelman netistä. Kun sitten yritin käynnistää asennusohjelmaa, se ei mitenkään reagoinut kaksoisnapsautukseen. Latasin asennusohjelman uudelleen, sama juttu.

Epäilin ensin, että avast! yrittää estää toisen virusohjelman asennuksen ja poistin avastin Windowsin Ohjauspaneelin kautta. Ei apua. Jaha, seuraava vaihtoehto on siis jokin kavala virus joka ei tykkää F-Securesta, päättelin. Ajoin F-Securen Online-virusohjelman verkosta. Ohjelma löysikin 3 haittaohjelmaa, jotka avast! oli laskenut lävitse. Niiden poisto ei kuitenkaan poistanut F-Securen asennusongelmaa.

Seuraavaksi meilasin ongelmasta F-Securen tekniseen tukeen. Siellä tukihenkilö, sattumoisin kaimani, ehdotti useita erilaisia keinoja, joista lopulta tehosi avastin poisto Windowsin häiriönsietotilassa. Näyttää siltä, että avast! estää kilpailevan virussuojan asentamisen Windowsiin, kuten olin ensiksi epäillytkin. Varmemmaksi vakuudeksi avast! jättää vielä normaalin poistamisen jälkeen tietokoneeseen jonkin osan, joka estää toisen ohjelman asentamisen. En tiedä, onko tällainen nykyisin muidenkin virusohjelmien ilmaisversioiden normaalikäytäntöä, mutta todella rumalta tempulta tuo avastin toiminta vaikuttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti