1. elokuuta 2013

Uskomatonta uskontoa

Alain de Botton: Uskontoa ateisteille

Maailma on täynnä kummallisia kirjoja ja Alain de Bottonin "Uskontoa ateisteille" ("Religion for Atheists" 2012) yksi kummallisimmista mitä olen viime aikoina lukenut. Kirjan ideana on kehottaa käyttämään eri uskontojen rituaaleja, vaikka ei uskoisikaan siihen, mihin uskonnossa uskotaan – Jumalaan, Allahiin, Buddhaan, mihin tahansa. Kirjan alussa de Botton myöntää auliisti, että mikään uskonto jossakin jumalallisessa mielessä ei ole totta, mutta flirttailee sitten avoimesti mm. perisyntiopin kaltaisten kristinuskon ja juutalaisuuden omituisuuksien kanssa. Suuri osa kirjan kuvaamista rituaaleista on peräisin juutalaisuudesta, johon de Botton on syntyperänsä takia hyvin perehtynyt.

de Botton olettaa, että ihmisellä on jonkinlainen rituaalien tarve tai ainakin rituaalien noudattamisesta saa hyvän mielen. Mutta onko todella niin? Nekin ihmiset, jotka nykyisin uskovat johonkin jumalaan, harjoittavat hyvin vähän minkäänlaisia rituaaleja. Erilaiset yhdessäolon muodot hoituvat aivan hyvin ilman rituaalejakin. Tai ehkä jollekin voi olla tarvetta de Bottonin kirjassaan selostamille monenlaisille seksielämään liittyville rituaaleille.

Esimerkiksi S. I. Hayakawa myöntää "Ajattelun ja toiminnan kieli" -kirjassaan, että monet rituaalit "ovat vanhentuneita ja jossakin määrin loukkaavia kehittyneille ihmisille. Rituaalit, jotka ovat syntyneet silloin kun ihmisiä oli säikyteltävä hyville tavoille, eivät ole välttämättömiä henkilöille, joilla jo on yhteiskunnallista vastuuntuntoa". Ihmiset eivät varmastikaan ole muuttuneet sen traditionaalisemmiksi tai rituaaleista riippuvaisemmiksi sitten 1930-luvun, jolloin Hayakawa kirjoitti kirjansa ensimmäiset versiot.

de Bottonin kirja on näennäisesti suunnattu ateisteille, mutta kokonaisuudesta saa kuvan, että sen todellinen kohderyhmä on pikemminkin (kristityt) uskovaiset. Esitystapa on uskomattoman monisanainen ja vaatii melkoista ponnistusta löytää tekstin polveilun joukosta sen asiasisällön ydin. Tämä pamfletti on suomenkielisessä käännöksessään saanut kauniin koviin kansiin sidotun ulkoasun ja kirjan valokuvakuvitus on ylenpalttinen.