17. helmikuuta 2012

Höyheniä

Thor Hanson: Feathers

Kun on muutaman kerran kirjoittanut kirjasta, joista ei aivan sataprosenttisesti pidä, on
virkistävää ottaa käteen kirja, josta pitää. Luontokirjat eivät ole aivan ykköslukemistani, mutta tämän kirjan lupaama evoluution näkökulma herätti mielenkiintoani. – Mutta kirja sulista ja niiden kehityksestä? Eikö se nyt ole hieman liian pieni aihe kokonaiselle kirjalle, tai ainakin sellaiselle joka on tarkoitettu muiden kuin asiantuntijoiden käsiin?

Thor Hansonin Feathers esittelee sulkien rakennetta, ominaisuuksia, kehittymistä ja käyttöä. Käyttäjiä eivät ole pelkästään liskoista polveutuneet linnut sekä muut luonnossa elävät eläimet, vaan myös ihmiset, joille sulat, höyhenet ja untuvat ovat sekä koristeita että lämpöeristeitä. Satakunta vuotta sitten upeiden sulkien käyttö naisten päähineissä uhkasi jopa joidenkin lintulajen olemassaoloa, mutta lintujen onneksi muoti muuttui. Makuupussien eristeenä käytettäville hanhenuntuville ei ole vieläkään saatu kehitettyä yhtä hyvää korviketta synteettisistä materiaaleista.

Kirjoittaja pohjustaa tietopakettinsa kertomalla omista kokemuksistaan luonnossa ja haastattelemalla toisia tutkijoita ja muita asiantuntijoita. Sulkien ja untuvien jalostuksesta kirjoittaakseen Hanson käy tutustumassa sulkia käyttävään pieneen muotiliikkeeseen, sulkien värjäämöön ja untuvien puhdistus- ja lajittelutehtaaseen. Se mikä tekee lukemisen niin mielenkiintoiseksi on se tapa millä Hanson esittää vaikeatkin asiat. "Kirjoittajana tehtäväni on saada sinut kääntämään kirjan sivuja mutta biologina rohkaisen jättämään kirjan silloin tällöin syrjään." Jokainen ympäristöään tarkkaileva näkee kirjan asiat helposti omassa ympäristössään.

Norjalaista sukujuurta olevan Hansonin englanti on ilmeikästä ja helppolukuista myös suomalaiselle lukijalle. Harvinaisia sanoja on vähän ja niiden merkityksen pystyy yleensä päättelemään asiayhteydestä. Kirjan tapa käyttää kertomusta asian johdatuksena on ominaista monille yhdysvaltalaisille kirjoittajille, joten otaksun sen olevan peräisin tieteen popularisointiin tähtääviltä kirjoittajakursseilta.

Feathers on ulkoasultaan tyylikkään kaunis. Kirjassa on värikkään monivärikuvituksen sijaan mustavalkoiset kuvat, mikä on tehnyt hyvää sekä kirjan kokonaisilmeelle että varmaan myös kuvitusbudjetille. Toistaiseksi se on ollut saatavana vain kovakantisena eikä se siis ole aivan halpa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti